Newborn Fotograaf | Oh Baby Photography

View Original

Help, mijn baby wilt niet doorslapen - wat nu?

Doorslapen bij baby’s: de mythe

Slaap. Dit is iets waar ik je wel wat over kan vertellen. Of tenminste - het gebrek aan slaap. 🤪 En dan heb ik het nog niet eens over je baby laten doorslapen..

Drie jaar geleden zat ik bijna huilend op de bank van een vriendin. Mijn baby was vier maanden oud en sliep nog altijd geen redelijke hoeveelheden tijd achter elkaar door..

Ieder uur werd hij wakker. Reflux. We wachtten tot hij in onze armen in slaap zou vallen om hem daarna voorzichtig (we hadden er zelfs een specifieke techniek voor ontwikkeld) terug in zijn bedje te leggen. Om vervolgens na een half uur het hele kunstje weer opnieuw te doen. 🙇‍♀️

Ik weet nog precies hoe ik me voelde: het niet meer na kunnen denken, het onwijs grote verlangen naar een paar uurtjes slaap, de frustraties, de ruzies met mijn partner, de tranen..

Er zijn echt momenten geweest waarop ik dacht dat het allemaal nooit meer goed zou komen. Dat ik zou breken. Dat mijn relatie zou breken.

Slaaptekort is niet niks. Maar wist je dat het eigenlijk heel normaal is dat je baby niet doorlaapt?


Het nut van gebroken nachten

Je hebt het vast wel gehoord na de kraamtijd of van een bemoeizuchtige tante: “En, slaapt hij al door?”
Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Alsof je baby dit allang had moeten kunnen.
Alsof jij iets verkeerd doet.

Maar wist je dat het juist mega normaal is dat je baby helemaal niet de nachten doorslaapt? Om de zoveel uur wakker worden is namelijk onwijs goed voor de bloedsuikerspiegel. En: doordat jou kindje om de zoveel uur wakker wordt, leert hij dat jij er voor hem bent! Super goed voor de hechting natuurlijk.

Bekijk het eens zo: vanuit de oertijd was het super onveilig voor een baby om apart van zijn moeder te zijn. En dit oergevoel heeft je kindje nooit verlaten, ook al leven wij mensen in andere tijden. Bij mama zijn is bekend. Veilig. De beste plek om te kunnen zijn. En veel warmer en knusser dan dat ledikantje.

Wakker worden is normaal

Okee. Om de zoveel uur wakker worden is dus normaal. En nuttig. En gezond. Maar goed; ik snap ook wel wanneer je dit leest dat je waarschijnlijk denkt : ‘Leuk en aardig, maar ik trek dit niet..’

Snap ik. Slaaptekort is echt super heftig, vooral als je omgeving je gek maakt met verhalen over het kindje van de buurvrouw die al a 2 maanden doorslaapt. (Is een uitzondering, geloof me..) Maar wat doe je dan, als je je kindje niet wilt laten huilen? En zelf ook een beetje slaap wilt krijgen?

Ooit aan samen slapen gedacht?

Onze weg naar samen slapen


Tot ongeveer 9 maanden hielden we het vol om telkens onze zoon weer terug in bed te leggen. Toen zijn we samen gaan slapen, in 1 bed. En ik weet nog precies hoe mijn lichaam voelde na de eerste nacht in de maternale houding (zijligging) te liggen zonder te kunnen draaien. 🤪

Maar we sliepen. Hij sliep. Er kwam weer ademruimte.

Nu, meer dan 3 jaar later, slapen we nog altijd samen. Inmiddels met nog een kleintje erbij. En geniet ik van de knuffelmomentjes. De babysnurkjes. Gesandwicht worden middenin de nacht. ♥️

Ik kan me inmiddels niet voorstellen dat ze op een andere kamer zouden liggen.

(Mijn man overigens wel, maar gelukkig heb ik het getroffen met deze lieverd en slaapt hij zelf gewoon soms even op een andere kamer wanneer het te druk is in bed.)

En juist daarom raakt het me soms zo. Wanneer een lieve nieuwe mama mij tijdens een shoot verteld ‘ik weet dat het eigenlijk niet goed is, maar…’ wanneer ze met mij deelt dat ze samen slaapt met haar kindje.

Want het kan veilig.

Benieuwd naar mijn werk als baby fotograaf? Lees er hier meer over.

Veilig samen slapen: hoe dan?

Eeuwenlang slapen moeders samen met hun kindjes. Maar natuurlijk wel in andere omstandigheden als wij. Grappig genoeg zijn het juist onze westerse elementen in de slaapomgeving die samen slapen onveilig maken. Denk dan bijvoorbeeld aan kussens, dekbedden, knuffels, medicijngebruik, alcohol, geen borstvoeding geven…

Bekijk de hele lijst hier.

Door deze elementen te verwijderen of juist bepaalde zaken toe te voegen (zoals een cosleeper, wollen deken of bijvoorbeeld een bedhekje) uit jullie slaapomgeving kun je een veilige slaapplek voor jullie beiden.

Slaap gegarandeerd.

We worden zo onwijs gek gemaakt door de buurvrouw, consultatiebureau’s, je oma.. Maar weet dat het (meer dan) okee is om hiervan af te wijken. Om je eigen keuzes te maken. Te doen wat werkt voor jullie.

En het is nog goed voor je kindje ook. 😜

Dus, liefs voor jou, lieve mama. I see you. Rocking it. ✨

—-

Wat vind jij van samen slapen? Doe je het wel eens? Of liever nooit? Tell me 👇