Huid op huid contact | De ideale start voor een veilige hechting

 
huid op huid contact baby

Het belang van huid op huid contact

Wanneer je je aan het voorbereiden bent op je bevalling of onlangs moeder bent geworden dan heb je er vast over gelezen: het belang van huid op huid contact.. Er zijn tegenwoordig tal van onderzoeken die aanwijzen dat huid op huid contact echt bijdraagt aan een veilige hechting en het welbevinden van je kindje. En het allermooiste: je kunt er al meteen na de geboorte mee beginnen. En papa’s ook!

 
baby ligt op blote borst van moeder tijdens newborn fotoshoot
 

Huid op huid contact direct na de geboorte

Je kunt het je voorstellen: 9 maanden lang heeft je kindje veilig in je buik gezeten en kwam hem aan niets tekort. Voeding, warmte, geborgenheid.. hij vond het allemaal in je veilige buik. Wanneer een kindje wordt dan is dit een schril contrast met wat hij 9 maanden lang heeft ervaren. Om de overgang in onze -drukke- wereld makkelijker te maken, is het belangrijk ruimte te maken voor (genoeg) huid op huid contact.

Gelukkig wordt het bij veel ziekenhuizen steeds meer gedaan: je kindje wordt direct na de geboorte op je blote borst gelegd, vaak helemaal naakt of met een luier aan. Binnen enkele minuten zie je hier direct al de resultaten van: de temperatuur van je baby’s lichaam zal stabiel worden, de ademhaling en hartslag worden regelmatiger.

Wanneer je als moeder niet in staat bent om gelijk je kindje op je borst te nemen, bijvoorbeeld bij een keizersnede of complicaties bij jou tijdens de geboorte, dan kan papa deze taak overnemen. Om deze reden zie je vaak al papa’s zonder shirt in de geboortekamer zitten, zodat zij snel de taak kunnen overnemen indien mogelijk. Zorg er wel voor dat wanneer je kindje huid op huid bij jou ligt, of bij papa, dat je een dekentje over hem heen legt. Zo zorg je ervoor dat hij het in ieder geval warm genoeg heeft.

Dingen zoals wegen, meten, je kindje controleren.. het kan allemaal wachten. Zorg ervoor dat je minstens een uur de tijd neemt om je kindje bij je te laten liggen.

blote baby ligt op wit bed en kijkt naar camera tijdens newborn fotoshoot

Tijdens de borstvoedingsperiode

Ook tijdens de kraamtijd (en eigenlijk het gehele eerste jaar) is het belangrijk om regelmatig tijd te maken vor huid op huid contact. Bijvoorbeeld na een voeding of tijdens een slaapje. Dit is een heerlijk ontspannend moment voor moeder en kind! Want wist je dat door de nabijheid van je kindje, de productie van je borstvoeding er ook op vooruit gaat? Het lichaam werkt met zoveel prachtige hormonen, zoals het stofje oxytocine, wat het toeschietreflex weer zal stimuleren en zorgt voor een heerlijk rustgevend gevoel.

Ook zul je ervaren dat, door jouw nabijheid, je kindje rustiger zal zijn en minder zal huilen. Dit is allemaal te danken aan moeder natuur. In de natuur is het namelijk heel normaal dat een moeder altijd dichtbij haar baby is, dit om te voorkomen dat roofdieren haar kleintje zullen meenemen. Dichtbij mama in de buurt zijn voelt daarom voor baby’s altijd veiliger. Dit is ook de reden dat veel mensen samen slapen tijdens het eerste levensjaar van hun kindje.

Wil je meer lezen over doorslapen zonder huilen? Lees dan deze blog!

huid op huid contact op wit bed

Huid op huid contact volgens de lactatiekundige

Ook als de borstvoeding niet helemaal vanzelf loopt, is het aan te raden om veel huid op huid contact te hebben. Dit is dan ook een van de allereerste dingen die een lactatiekundige zal aanraden tijdens een lactatiekundig consult tijden de kraamweken. Wanneer jij ontspannend bent, en je baby ook, zul je zien dat vanuit deze rust je kindje makkelijker kan aanhappen tijdens de borstvoeding. Zorg ervoor dat je per dag minstens een half uur tijd vrijmaakt om huid op huid contact te hebben.

Het belang van huid op huid contact wanneer je kindje ouder is

Wanneer je kindje wat ouder is en vol ontdekking de wereld in kijkt kan het soms een uitdaging zijn om een moment te vinden voor huid op huid contact. Toch is het belangrijk dit te doen, al kan het een andere vorm aannemen dan in het begin. Zorg er in ieder geval voor dat je je kindje regelmatig lekker in zijn luiertje laat rondkruipen en raak hem ook genoeg aan. Lichamelijk contact is een basisbehoefte van ons allemaal, net als eten, drinken en slapen. Lichamelijke aanraking zorgt -ook- voor de aanmaak van oxytoxine, waardoor je kind lekkerder in zijn of haar vel zal zitten. Aanraking is dus van essentieel levensbelang!

newborn ligt op wit bed tijdens newborn fotoshoot


Ben je benieuwd naar
mijn werk als newborn fotograaf of wil je net zo’n mooie shoot laten maken zoals de prachtige Sanne en Cato die je in deze blog voorbij hebt zien komen? Lees hier meer over mijn werkwijze of neem contact met mij op om te informeren naar de mogelijkheden. Liefs!

 
Kiri Pruntel